Tillman

Tillman

perjantai 27. tammikuuta 2023

Vainojen päivä


 

Tänään on Viljon nimipäivä. Isoisäni oli Viljo . Oikeastaan hän oli Kustaa Viljo, mutta  hän käytti toista nimeään.  Vein äsken hautausmaalle kynttilän hänen muistokseen. Hän ei koskaan  ketään vainonnut, mutta joutui kahteen sotaan puolustamaan Suomea, joten tavallaan hänkin oli vainojen uhri. Ainakin henkisesti

Vähältä piti, ettei hän joutunut kolmanteenkin sotaan. Hän nimittäin  syntyi 1901 ja oli reipas 15 - vuotias, kun hän pääsi linnoitustöihin  venäläisten palkkalistoille vuonna 1916. Säästäväinen kaveri kun oli, hän kykeni  hankkimaan tienesteillään polkupyörän, jonka hankinta-arvo oli siihen aikaan aika suuri.

Vuoden 1917  lopulla sitten kylän pojat tulivat noutamaan Viljoa punaiseen kaartiin. Satakunnassa ei sinä vuonna muunväristä kaartia ollutkaan. Viljo oli arvannut poikien metkut ja ehdottomasti oli kieltäytynyt semmoiseen porukkaan lähtevänsä. Varmuuden vuoksi  hän oli hajoittanut pyöränsä osiin ja  sullonut kaikki osat isoon  viljasäkkiin. Se ei kuitenkaan ollut estänyt takavarikkoa, sillä tuohtuneet  nuoret miehet olivat sanoneet Viljolle, että tuo sun pyöräsi me ainakin sotaan viedään.

Viljo kertoi, että pyörää ei koskaan kapinasta takaisin tullut. Ja aika harva niistä pojistakaan tuli takaisin elävänä..

Kuvassa on Kuopion kaupungin kaupunkipyörä. Sopii toivoa, että se ei koskaan joudu sotatöihin

Ei kommentteja: