Tillman

Tillman

tiistai 25. huhtikuuta 2017

PyykkiLipsasen poika Raumalta on lehtitietojen  mukaan  pessyt  mustat ja valkoiset pyykit  sekaisin. Siitä on nuori morsmaikku vetänyt herneet nenäänsä ja ottanut roskalehdistöltä vähän pyykkipulverirahaa korvaukseksi tiedoista.

Kummallista ja vanhanaikaista, sanon minä.

Minä olen seurannut  silmä tarkkana  Ranskan presidentinvaaleja, joissa näyttää menestyvän nuorimies, joka  iski silmänsä lukioaikaiseen opettajaansa. Siinä sitä on romantiikkaa ja erotiikkaa ja vaikka mitä. Lukijat muistelkoot omia  opettajiaan. Minä muistelen omia.

Fantasiat ovat  kovaa valuuttaa  nykyaikana. Poliittiset puolueet  tarjoavat meille  fantasiaa ikuisesta kasvusta ja täystyöllisyydestä. Naisväelle  suunnatut lehdet  tarjoavat kiiltäviä kuvia ja fantasioita. Jyrki Katainen tarjosi meille Kreikan tukitoimien yhteydessä fantasioita.

Harmi vain, että aika usein ihminen  joutuu toteuttamaan realismia ja unohtamaan fantasiansa, ainakin toistaiseksi. Siirappimaiset  novellit ja rakkausromaanit kertovat meille fantasioiden toteutumisesta. se meille useimmille riittää, sillä kokemuksena  ne lopulta saattavat olla aika tuskallisia.

Korean niemimaan  äärellä harrastetaan näinä päivinä monen moista fantasiaa. Pohjois-Korean valtaapitävät  ovat fantasioiden  kahleissa, mutta  aika hyvin he ovat osanneet kietoa myös alamaisensa  niihin. Merellä purjehtivat ovat sotafantasiansa  vallassa. Aikuisten korkeajännitys ei ole  repaleinen mustavalkoinen  liimasidos, vaan  verta ja  sisälmyksiä täynnä oleva arkipäivän tuho. Fantasia ikuisesta rauhasta ja onnesta elää vahvana  ihmisten mielissä, vaikka historia on osoittanut  sellaisen mahdottomaksi.

Lipsanen on  vanha  mies. Jos perustaa perheen  laulajattaren kanssa, saattaa  nähdä jälkikasvunsa  rippijuhlat tai prometheus - leirin päätösleirinuotion. Se ei ole fantasiaa, vaan  totuutta. Sellaista elämä on.

Kuvassa tamperelaisen  Kone ja Teräs - yhtiön valmistama Jaguar - mopedi 1950 - luvun lopulta. Kauppahuone Lipsanen välitti näitä ajopelejä  niille, joilla oli  fantasia vaivattomasta liikkumisesta paikasta toiseen, ilman ruumiillista ponnistusta.

Ei kommentteja: