Tillman

Tillman

tiistai 3. tammikuuta 2017

Musta laatikko
Sipilä- tapauksen yhteydessä ryvettynyt Yleisradio  jakoi aamutuimaan  flunssaiselle lehtorille  Huxley -tyyppisen dystopia-uutisen. On kehitetty autoihin sopiva mustalaatikko, joka kerää käyttäytymis -dataa ja tietenkin myös paikkatieto-dataa  autoilijasta. Tähän saakka semmoista  dataa on kerätty lähinnä ajokoirien  työskentelystä. On ollut  huojentavaa koiranomistajalle  se tieto, mistä voi noutaa väsyneen koiran/ susien raateleman koiran.

Nyt nämä pikkuisen tupakkiaskin  kokoiset  laitteet tekevät sen ihmiselle. Näissä on myös  sisäänrakennettu SIM- korttipaikka, joten  ne tiedot  singahtavat maailmaan ääriin ja kenties vaikuttavat  välillisesti Surinamin seuraavien presidentinvaalien tuloksiin.

Naapurikunnassa elelevä epäluuloinen  kaveri kertoi käyttävänsä  koirapantaa vaimonsa seuraamiseen. Tekniikka siis on  jo käytössä   syvissä metsissä, eikä tässä olekaan kyse mistään kaupunkilaisten uudesta keksinnöstä. Sitä paitsi, uskokaa tai älkää, lehtorin käyttämien virka-autojen kojetaulussa on tämmöinen samanmoinen  laatikko. Se piirtää työnantajalle  sinistä viivaa sen mukaan, kun lehtori työmatkalla  etenee. Poikkeamiset yksityisasioille( pissaaminen, vaimolle korvatulppien osto apteekista, Alkossa käynti)  piirtyvät  noin 5 metrin tarkkuudella, joten työnantajalla on selvä  kuva siitäkin, juoko alainen valkkaria vai Jallua.

Uljas uusi maailma on siis täällä läsnä nyt ja iäti. Tällä mustalla mötikällä on mukava toteuttaa myös autoilun verotusasiat. Uskoisin, että kilometrit saadaan  tarkasti talteen ja verolappu kotiin toimitettua, ellei  postilaitos ole romahtanut sitä ennen.

Kirjoittajan työmaalla on ollut havaittavissa  näistä laatikoista sellainen piirre, että monet  viranhaltijat nykyään mieluusti käyttävät omaa autoa ilman  kilometrikorvausta mieluummin kuin  työnantajan  kulkuvälineitä.

Selvyyden vuoksi totean  vielä näin lopuksi, että allekirjoittanut maksaa kiltisti kaikki säädetyt verot, nyt ja tulevaisuudessa, mutta suhtaudun karsaasti tuollaisen paikkatiedon keräämiseen. Jos sitä tietoa  on kerättävä, niin kerätään sitten Ford- merkkisistä  henkilöautoista. Huxleyn kirjassa tämän automerkin palvonta oli kehittynyt uskonnoksi dystopian keskeiseksi teemaksi.

Ja lopuksi tältä paikalta.

Tiesittekö, että fordismin ylipapin nimi  oli herra Monde. Sittemmin automerkki katsoi, että tästähän saa sievästi uuden malli-nimen.


Ei kommentteja: