Tillman

Tillman

perjantai 2. joulukuuta 2016

Silta yli erimielisyyksien


Toisen asteen oppilaitoksissa on tapana opettaa opiskelijat vihaamaan maanviljelijöitä, Keskustapuoluetta ja  maaseutua. Sairausloman jälkeen semmoisen puheen kuunteleminen  opettajien kahvihuoneessa  on tuskallista. Syke tahtoo nousta väkisin.

Demariopettajien  kunniaksi on sanottava se, että kristinuskoa he eivät  opetustyössään avoimesti pilkkaa. Sen olen  huojentuneena  pannut merkille. Tosin  olen huomannut, että syynä on se, että he eivät  tarpeeksi tiedä opinkappaleista, jotta voisivat  kiviä ryhtyä heittämään.

Arvaatte, että kaipuuni  eläkkeelle on suuri. KEVA ilmoitti, että  ensimmäinen heinäkuuta lehtori voisi täyspäiväisesti ryhtyä blogia pitämään. Minä tein vastavedon ja heitin  osa-aikaeläkehakemuksen kehiin. Suunnittelen systeemiä, jossa joka  keskiviikko olisi  perjantai ja taas kahden päivän päästä uusi perjantai. Kolme työtä, neljä vapaata.

Saattaa olla, että tulen toisiin tunnelmiin. Eilen pidin kahdeksan tuntia  opetusta. Pidin työturvallisuuskorttikoulutusta  nuorisolle. Tenttipaperiin piti kirjoittaa oma syntymäaika. Yksi  nuorista miehistä  kirjoitti 31.11. 2000. Opettajan hälyytys-tuntosarvet tietenkin nousivat heti. Marraskuussa  on vain 30 päivää.  Tarkistin nuorten syntymäajat kauniilta ja säkenöivältä toimistosihteeriltä. Nuori mies oli syntynyt huhtikuun kolmaspäivä.

Kun tarkemmin ryhdyin ongelmaa perkaamaan, kävi ilmi, että nuoriso  ei nykyään muista omaa syntymäaikaansa, ja että ilmiö on  jossain määrin  yleistymässä.

Silloin päätin, että nyt on minun aika ryhtyä vetäytymään näistä hommista. Minä en kuulu enää tähän aikakauteen. Enkä minä ryhdy sillanrakentajaksi mihinkään suuntaan. Minusta tuntuu, että nämä meidän aikamme sipilät ovat niin taitamattomia, että ansaitsevat  näiden  toisten taitamattomien  pilkkanaurut.

Mitään pyhää ei enää ole. Tai, no ehkä sentään. Veikko Huovisen sanoin:

" Voiko olla mitään sen seksikkäämpää, kuin kokoomusnainen keväällä"

Kukin voi ajatelle niin kuin haluaa tämän. Minä ajattelen Jaana Pelkosta.

7 kommenttia:

hikkaj kirjoitti...

tilley, valontuoja

'nuoriso ei nykyään muista omaa syntymäaikaansa'
jos
noin on niin sittenhän me iäkkäät voimme itsellemme jo muka tapahtuneen kuolinpäivän.

Jos siitä ei muuta hyötyä olisi niin ainakin saisimme muutaman naaman venähtämään.

Tillman kirjoitti...

Olen miettinyt sitä, josko se ei nää olekaan kovin tärkeää muistaa asioita.

Sie muistat Hikka varmaan hyvin sen ajan, kun jokainen muisti kymmeniä puhelinnumeroita ulkoa. Me maaseudun pojat muistimme maitotonkkien kyljistä meijerinumeroita kuin vettä vain. Osaimme Jaakobin poikain nimet Rubenista Benjamiin tuosta vain.

No kertotaulu on toinen semmoinen, jota nuoriso kavahtaa, eikä sitä osaa.

Ollaanko me vaan vanhanaikaisia huru-ukkoja. Eikö meistä ole enää muuhun kuin työntämään toisiamme Opri -elokuvassa pyörätuoleilla tallin ylisiltä alas ?

Kuka tietää. Olen vähän kuitenkin huolestunut tuon syntymäajan muistamattomuuden kanssa. Nuori mies ei tiedä siinä tapauksessa myöskään sitä, koska teinivaahto- hanat hänelle aukeavat ja autokoulun ihanuus alkaa.

Samat sällit muuten tulevat autokoulun kirjallisista kokeista suoraan opettajan luo ja sanovat, että yksi virhe kirjallisissa. Silloin sitä opettaja huomaa hävinneensä motivaatiokilpailun

RH kirjoitti...

Kyllä mieki nuorena muistin, postissa työskennellessä postinumeroita, navetassa työskennellessä lehmien korvanumeroita ja kirjavarastossa kirjojen sarjanumeroita satamäärin, mutta sitä kertotaulua en osaa vieläkään.

hikkaj kirjoitti...

Meillä täällä oli aikoinaan, silloin kun niitä miehiä vielä oli, vallesmannina mies joka osasi ulkoa pitäjän äijien autojen rekisterinumerot, myös entiset!

Siinä lie ollut muistissa tarpeellista ja käyttökelpoista tietoa ennen tietokoneita.

Tillman kirjoitti...

Meillä oli vallesmanni, joka osuuskaupan murron jälkeen käski konstaapelia menemään aamulla asemalle, kun nimismies oli varma, että Niemisen pojat olivat yhdeksän junalla lähdössä saalista Seinäjoelle ryyppäämään.

Ja olivat myös.

JV kirjoitti...

Vai ei lapsukaiset tiedä omaa syntymäaikaansa. Itsekin olen kuullut, että ainakin hetu tuottaa vaikeuksia, onhan siinä ne neljä merkkiä vielä viivan perässä. Ehkä on pelkkää nostalgiaa, mutta jotenkin tuntuu, että kansakoulussa jankattiin niin kauan, että jotain meni kaikkien päähän. Sen jälkeen opetus sitten muuttuikin sähläämiseksi - siis jo omina oppilasaikoinani.

Tillman kirjoitti...

Minä yritän määrätyillä kursseilla muistuttaa heitä syntymäasioista. Opetan joitakin korttikursseja, joissa täytyy kortin myöntävälle instituutiolle luovuttaa myös opiskelijan syntymäaika.

Siinä yhteydessä minulla on tapana kommentoida tyyliin .....

" Hei Jaakko, sinun syntymäpäiväsi on Normandian maihinnousun päivä."

" Hei Liisa, olet syntynyt samana päivän kun minä menin naimisiin"

" Kas vain, Pentti. Sattuipa somasti. Syntymäpäiväsi on jouluaatto. Onko vaikuttanut lahja-virtaan "

Kaikki tuo on tietenkin laitonta. Henkilötunnuksen osakin on nin pyhä, että ei sitä pitäisi levitellä ulkopuolisten tietoon. Toisaalta, voi olla, että Nico tai Jami kokevat tulleensa syrjäytetyiksi, kun en voi yhteistä nimipäivää heidän kanssaan juhlia.