Tillman

Tillman

perjantai 28. lokakuuta 2016

PanopäiväKun on sairauslomalla, tekemisen puute vaivaa ihmispoloista  alvarinsa. Selkä tulee makaamisesta kipeäksi. Voi tulla maukuu- haavojakin. Niinpä työterveyshoitajan kehotuksesta otin  itseäni niskasta kiinni ja ryhdyin tekemään jotain mukavaa, joka pitää mielen virkeänä. Ryhdyin siis panemaan.

Työterveyshoitaja on minua 15 vuotta nuorempi  pisamanaama, jolla on punainen tukka, iloine hymy ja kireät farkut.  Hänen sanansa on minulle laki ja joskus jopa haave.

Tänään oli siis panopäivä.

Mäskäykseen lähti tumma ALE - tyyppinen olut, jonka työnimenä on AUSTRAALIAN TÄTI. Mallasrunkona on Pale Ale - mallas. Muina maltaina mukana ovat Melanoid - , Chrystal-, Cara - , ja Chocolate - mallas.

Oluen työnimi juontaa katkerohumalasta, joka on viime vuoden uutuus ja jonkun sortin hitti Ausseissa. Humalan nimi on Enigma. Katkeroöljyjä siitä irtoaa saman verran kuin vanhasta tutusta Magnumista, eli noin 16 %. Tuoksussa on viinimarjaa, chadoney -rypälettä ja muutamaa   tropiikin hedelmää, joita en osaa lausua , enkä kirjoittaa.

Kylkihumalina keittoon menivät vanhat tutut Centennial ja Citra. Käymisen jälkeen kuivahumaloinnin aion tehdä Enigmalla ja Centennialla.

IBU - tähtäin on 127. Olut on siis IPA -tyylistä, mutta toivottavasti muuten aika tuhtia ja monivivahteikasta. Mäskäsin maltaita 90 minuuttia ylilämmössä , noin 72 asteessa, joten toiveita on ainakin.

Keitin Tätiä 60 minuuttia. Ensin kuorin vaahdon pois, jotta lopputuote olisi kirkas. Sitten  kaadoin  Enigmat  sekaan. Puolentunnin jälkeen kaadoin   joukkoon  Centennialit ja  50 minuutin kohdalla Citrat. 


Tehon varmistamiseksi puuteroin tädin olemuksen vielä 150 grammalla farinisokeria.
Hiivaksi laitan Mangrove Jackin Belgian Abbey - hiivan, joka tunnetusti tuottaa hedelmäistä tulosta, eikä hyydy heti kun sekaan alkaa muodostus alkoholia.

Hieno päivä. Viiden viikon jälkeen tiedämme, mitä Täti on syönyt ja sen, onko Täti täti ja vai Setä  tädin vaatteissa.

Ei kommentteja: