Tillman

Tillman

maanantai 19. syyskuuta 2016

Pelin säännötHelsingissä joku Jimi on kuollut. Häntä on potkaissut  rintaan uusnatsi. Näyttää siltä, että uusnatsi on tulkinnut pelin sääntöjä väärin.

Viime vuonna maahan saapui tuhansia ja kymmeniätuhansia  ihmisiä hakemaan turvaa ja kelvollista elämää. Tunnelma oli  hieman jännittynyt, mutta  kohtuullisen sopuisa kuitenkin. Valtaväestö kyräili toisiaan ja mietti, kuka ensiksi avaa suunsa ja kenen puheenvuoroon voi yhtyä.

Tuli talvi ja kevät ja taas syksy. Puheet ja  pelisäännöt  ovat koventuneet. Kyyjärven ihmiset haluaisivat pitää pitäjässä  olevat maahanmuuttajat. Joku suunnittelija Helsingissä sanoo, että ei se käy. On puhuttu maahanjäämisen  ehtojen kiristämisestä ja palautusten  aloittamisesta. Viranomaiset ovat julistaneet muutaman maan turvalliseksi. Suomi on taas julistettu isänmaalliseksi ja  todettu, että  puolustuslaitos tulee saamaan  lisää rahaa ja  joku  maahanmuuttajien keskuksena toimiva kasarmikin voitaisi ehkä ottaa alkuperäiseen käyttöön

Peli ja sen säännöt ovat siis polarisoituneet. Toisaalta moni maahan saapunut on saavuttanut  alkeellisen kielitaidon ja päässyt jopa töihin. Toisaalta taas virallinen Suomi  on lähettänyt koko ajan  kiristymistä indikoivia singnaaleja. On kerrottu  väkivaltauutisten  yhteydessä   jo muutaman kerran sekin, minkä väristä ihmistä etsitään.

Ilmassa on roikkunut ajatus siitä, että totuus  ei löydy tällä kertaa Eloveena - hiutaleista, vaan jostain harmaalta alueelta. Ja kun sellainen ajatus  tarpeeksi kauan roikuu ilmassa, joku sen sieltä sieppaa ja ja vie Mäntsälään.

Olisi ehkä jälleen pidettävä jonkin sortin radiopuhe. Hiljaisuus ja aseettomuus luo tyhjiöitä. Ne täyttyvät sangen nopeasti, eikä silloin enää argumentoida säännöillä taikka moraalilla.

Minä olen tänään puhunut nuorille miehille matematiikkaa 5 tuntia. He eivät osaa vielä laskea sitä, mistä luvusta 25 prosenttia  on 50. Eivät he osaa laskea yhteen myöskään  yhtä kolmasosaa ja yhtä neljäsosaa. Olen nyt opettanut peruskoulun tuotteita  matematiikassa 17  tuntia, Heidän kunniakseen  on sanottava, että he eivät ole myöskään  osanneet yhdistää värillisiä maahanmuuttajia  mitenkään matematiikan kanssa. Heillä ei ole yksin kertaisesti kykyä ja innovatiivisuutta.

 Muissa yhteyksissä he ovat  tässäkin asiassa innokkaampia. Täällä periferiassa 16  vuotiaan on kuitenkin aika vaikea olla rasisti, sillä paikakkunnalla ei ole yhtään kovin tummaa ihmistä. Heidän on tyytyminen  leukojen louskutteluun ja opettajalle mölisemiseen.

Ja lopuksi....

Tässä taannoin minulla oli mahdollisuus opettaa  lyhyen ajan ryhmää, jossa valtaväestön jälkikasvun lisäksi  oli yksi romaaninuorukainen, yksi venäläinen nuori mies ja yksi  turkkilainen kaveri. Kaikki olivat kohteliaita ja rauhallisia miehiä. Kun kurssi päättyi, romaaninuorukainen kiitti minua opetuksesta. Ja otti  sitten tentistä parhaan arvosanan.

Sanomattakin on selvää, että  tämä romaaninuorukainen oli myös luokkansa parhaiten pukeutunut ja kaikkein  puhtain, hygienisesti siis...vaikka  ei ollutkaan ihan valkoisin. Kohtelias nuorimies.

Hän tiesi pelin säännöt. Ainakin tiettyyn rajaan asti

4 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Venäläinen, viethnamilainen, somali, romani, nigerialainen - keskusteluissa amiskan pärjääjistä kotona saadun suoran informaation tuloksena - erittäin hyvää, jos eivät ihan parasta A-luokkaa. Kiitokset ja tervehdykset onnistuvat. Vietnamilainen oli kysynyt hyvän koetuloksen saatuaan silmät säihkyen: - Oppettaja, olenko vitun hyvä?

Tillman kirjoitti...

Niinpä ... Tämmöiseltä satakuntalaiselta kesti pitkään huomata tuo sama asia. Piti elää yli kuuskymppiseksi ja itse päästä konkreettisesti opettamaan ja kanssakäymään.

Luulen, että viha syntyy usein myös tietämättömyydestä ja epäluulosta.

Toisaalta, surullisinta ilman muuta on se, että nämä minun nykyiset asiakkaani ovat LAMA:n kokeneiden nuorten jälkeläisiä. Näiden sotu on nyt ppkk2000- typpinen ja se taas tarkoittaa, että heidän vanhempansa ovat eläneet kriittisiä vaiheita 1992. Se sukupolvi on nyt osin hukattu ja se on siirtänyt omaa pahaa oloaan jälkeläisiin.

Nämä syksyn uuden opiskelijat ovat niin täynnä epätoivoa ja vihaa ja pelkoa, että vain harvojen kohdalla koulu pystyy tilannetta helpottamaan siten, että tulevaisuus aukenisi 8/40 -maailmassa.

Unelma kirjoitti...

Tillman, toivon sinulle viisautta, voimia, kärsivällisyyttä, lempeää jämäkkyyttä, sotilaallista harkintakykyä, tasapuolisuutta, lehmän hermoja ja herraties mitä muuta tärkeässä työssäsi.

Nimimerkillä 16-vuotiaan nuorukaisen isoäiti

Tillman kirjoitti...

Hankalaa ei ole käyttäytyminen vaan se, että sekä asiakkaat, että minä itse näemme edessämme näköalattomuutta.

Ennen on aina voinut sanoa, että sieltä se upea tulevaisuus sitten lopulta aukeaa ja asiat paikalle loksahtavat.

Nyt ei enää aina pysty