Tillman

Tillman

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Keski-ikä on syvältä


Vaateliikkeen ikkunassa oleva mallinukke on saanut kasvonsa  yhdeltä esikuvalta,   keskiruumiinsa toiselta ja ehkäpä jalkansa kolmannelta. Jos nukke esittelee naisten alusvaatteita,  kuppikoko on  liioiteltu, jos taas päällysvaatteita, kuppikokoa on  pienennetty,   jotta vaatteet istuvat paremmin.

Keski-ikäisen miehen  ruumis on yksinkertaisempi. Ajatus ikuisesta viriiliydestä, vaaleansinisestä notkahtamattomuudesta, tiukasta jäykkyydestä,   kamppailee todellisuuden ja päärynävartalon kanssa alati ja iäti. Sinulta odotetaan kestävyyttä, kauneutta ja nuoruutta, samalla kun ruumiisi kuitenkin esittää yhä hätääntyneempiä vastalauseita.

Murrosiässä minun huuleni olivat  kammottavan paksut. Pituuteni oli normaali ja painoni ihanteellinen kaikilla mittareilla. Minulla oli vain typerät, itkettävät ja kauhistuttvat  huulet, jotka leimasivat elämäni vuosikymmeniksi. Vasta keski-ikä on saanut ruumiini paljastamaan  minulle varatun lahjan;  olen köyhän naisen Jean Paul Belmondo.

Vaihtelevat ruumiintyylit ovat kohdallani tarkoittaneet ponnaria ja sen jälkeistä kaljuuntumista,  lyhyttä tukkaa, laihuutta ja   keskivartalopyöreyttä,  kumaruutta ja harmaantumista. Minun partani on kuulemma söpö kun se harmaantuu. Minun vatsani ei ole  kuulemma söpö,  kun se pyöristyy. Keski-ikäinen  mies ei enää kykenee käyttämään kovin laajoja  minä-tekniikoita ja liittymään  kauneusihanteiden  heimokuntiin. Valinnat ovat  tapahtuneet jossain aikaisemmin.

Hedonistinen laskelmointi on tavallaan kytkeytynyt  irti meistä, sillä olemme kulutuksen osallistujina hankalia ja hitaita. Keski-ikäinen mies saattaa  rakentaa ruumistaan mieluusti  moottoripyörällä ja siihen liittyvillä asusteilla, mutta heimokäsite rakentuu näiden jälkeen pyörämerkkien ja muun kontekstin varaan. Harrikka miehet eivät minulle kättä nosta. Ei,  vaikka minulla olisi päälläni aito nahkaliivi ja  pitkä liuhuparta. Olen rakentanut ruumiini ympärille jotain väärin.

Keski-ikäisen ruumista kiertävät ulvovien susien tavoin  joka hetki käsitteet ; kuolema, sammuminen, kituminen ja  taudit. Heimoutuminen rakentuu vesijumppa-piirin ja yhteisten lääkkeiden ympärille. Kun syöt samaa lääkettä, sinun ruumiisi muistuttaa  minun ruumistani. Kun syöt samaa psyykelääkettä, saatamme jopa sopia yhteen. Ruumiin käsite muuttuu nopeasti narsistisiksi paljastuksiksi terveyskeskuksen odotusjonossa.

Minun ikäpolveni  on joutunut kahlaamaan läpi modernin yhteiskunnan kohti post-modernismia. Se on vaatinut minulta kahdenkertaista työtä oman ruumiini kanssa. Hintelänä lukutoukkana en kelvannut  koskaan modernin yhteisön tehdassaleihin ja  liukuhihnojen  äärille. Varttuneempana en enää osaa lähteä post-modernin yhteisön  koodistoon  mukaan. Tilaan ET-lehden  vaimolle joululahjaksi, mutta minusta ei enää ole  tekemään asioita, joista untuvikot vain haaveilevat.

Keski-ikä vaatii sinua unohtamaan menneisyyden, sinne ei enää ole ruumiillasi asiaa. Tulevasuudessa voit toki 7 vuoden välein seurata  farkkujen  lahkeen leveyttä omissa vaatteostoksissasi,  mutta todellisuudessa sinulta edellytetään  paikallaan oloa, Reino-aamutossuja ja istuaaltaan pissimistä.
2 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Olen ajatellut, että miehet voivat kompensoida nuoruuden menetystä statuksellaan. Entinen mieheni ja useat muutkin tuntemani alfaurokset ovat hankkineet jälkeläisiä kahden naisen kanssa. Nainen on vaihtunut nuorempaan 40-50 välillä. Nuoruuden menetys on surullista, ei sille mitään mahda. Onneksi elämä on muuten helpompaa ainakin nyt vielä kun sattuu olemaan terve.

Tillman kirjoitti...

Miesten loputon halu kylvää ympärilleen juuri omia geenejään on ikiaikainen juttu, jota esim. kanadalainen Hebb niminen sosiologi aikoinaan tutki laittamalla yliopiston kampukselle hyvännäköisen neitokaisen ehdottelemaan vastaantleville miehilel lyhytaikaista avoliittoa.

Yhdeksän kymmenestä suostui.

Kun hyvännäköinen mies laitettiin ehdottelemaan anisille samaa, vain yksi kymemnestä suostui. Naisen munasolu on niin arvokas ja niitä on niin vähän, että nainen on rakennettu vahtimaan sitä ja hankkimaan sille mahdollisimman hyvän vastinkumppanin.

Luonnossa urokset eivät aina suhtaudu hellästi muiden uroksien jälkeläisiin.

aiset taas iskevät itselleen joskus rikollisia, koska näin ajattelevat turvaavansa jälkeläisille parhaan mahdollisen tulevaisuuden ( mies pystyy jopa väkivalloin puolustamaan perhettään.)

( Janne Kivivuori, Rikollisuuden syyt)

Miehen keski-iän kriisi on siis hyvin monimutkainen ja kummallinen alue, jossa seikakilemalla helposti saa päänsä pyörälle.