Tillman

Tillman

perjantai 15. elokuuta 2014

Hotel Hospital

Oletteko huomanneet, että nykyaikaiset sairaalat muistuttavat  erehdyttävän paljon  enstisajan  hotelliravintoloita. Minä olen kokenut  hulvattomat 70 - ja 80 -lukujen ravintolaelämät niin tiukasti, että kun menen nykyaikaiseen sairaalaan, huomaan nostalgian  syöksähtelevän suoniini.

Sairaalan edessä on  kymmeniä takseja  odottamassa  asiakkaita. Aivan samalla tavalla kun vuonna 1982. Taksimiehet  keskustelevat keskenään, mutta lähes jokaisella on vaki poka, jota  auto odottaa. Samoin kuin  historiassa, nytkään asiakkailla ei ole rahasta kiinni. KELA maksaa. Kumijalka kulkee.

Kun astut sisälle sairaalan ovesta, huomaat saman hulpean  tunnelman kuin ennen   hotellikapakoissa. On fiikuksia ja  tuoleja  ja  opasteita  sinne sun tänne. Huoneisiin, eli osastoille  johdatetaan  pitkin viivoja.

Sairaalapaikka pitää tilata. Ennen piti tilata ravintolapaikka viikkoa etukäteen. Sairaalapaikan saa  nykyään samalla systeemillä, jos saa maksusitomuksen  yksityiselle puolelle. Sinulla on siis varaus, aivan kuin  70 - luvulla ravintolaan. Nykyään ravintolaan ei varata  paikkaa etukäteen

Kun menet sairaalaan, huoneesi  on numeroitu samoin kuin  hotellissa. Toisessa kerroksessa numerot alkavat  200 - jotain, vaikka huoneita olisi vain  30 . Henkilökunnalla on univormut, samoin kuin 70 - luvulla. Asiakkaaltakin vaaditaan  yhteneväistä pukeutumista. Aikoinaan se oli suorat housut ja pikkutakki. Sairaalassa vaaditaan sairaalan pyjama.

Tanssiravintolassa oli  tarkat ajankohdat, jolloin show alkoi. Nykyaikaisessa  sairaalassa  asiakkaan kulkua säädellään  samoin. Rulettia ei ole, mutta elämästä ja kuolemasta  näissäkin  laitoksissa heitetään arpaa. Ja hierarkia on  sairaaloissa yhtä kova kuin aikoinaan tanssiravintoloissa.

Sairaaloiden ruoka on mautonta ja annokset pieniä. Omia  juomia ei katsota   hyvällä ja muutenkin juominen ja syöminen pyritään  pitämään aisoissa. Viereisiin pöytiin ( huoneisiin) ei ole suotavaa huudella. Pois pääsee vain kun loppulasku on selvitetty. Omat vaatteet ovat olleet  tallessa, eli narikassa, eikä vapaata hortoilua sallita.

Brändi on yhtä kiinteä ja  upea kuin  kommunismi.  Jos yrität omilla vaatteilla sairaalahuoneeseen, gerberos  sinut kiikuttaa huut helkkariin. Ennen sentää vuokrattiin  onnettomalle solmio ja pikkutakki   sikamaiseen hintaan.

No, siis, minun ikäiseni  vanha pieru  kammoksuu  tässä iässä jo sekä sairaalaa, että  tanssiravintolaa.

 Molemmissa suurin huvi on vessassa käynti


Ei kommentteja: