Tillman

Tillman

lauantai 5. heinäkuuta 2014

Helppo kuunneltavaEilen Tuomas Kurttila esiintyi televisiossa lastensuojelun  tiimoilla. Häntä haastateltiin asiassa, joka on kaikille tuttu ja joka johti 8 – vuotiaan  tytön kuolemaan. Ensimmäiset syylliset ovat saaneet asiasta  elinkautisen. Nyt syytetään  tusinan verran virkamiehiä siitä, että asiat  pääsivät tapahtumaan.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila esiintyi uutislähetyksessä  oranssissa villapaidassa. Hän esiintyi kovasti edukseen. En nyt puhu substanssista. Puhun esiintymistaidosta.

Siitä on kulunut  jo vuosia, kun edellisen kerran olen törmännyt henkilöön, joka näin suvereenisesti  hallitsee  puheen ja kehon kielen. Olin äimistynyt, ihastunut ja  olisin halunnut kuunnella hänen esitystään  tunnin, ehkä jopa kaksikin.

Kurttilan ääni on upea. Sitä meillä kaikilla  ei tietenkään ole, mutta me voimme  ottaa opiksi  muista  Kurttilan  taidoista. Hän nimittäin hallitsee äänenpainon ja eleiden yhteensovittamisen  hienosti. Hän ei  syyllisty ylikorostamiseen, mutta toisaalta, hänen tauotuksensa, pään liikkeet, katsekontakti ja  rytmityksensä  myötäilevät täydellisesti  sitä sanomaa, jota  hän kussakin lauseessa ja virkkeessä käyttää.

Kurttilan  käyttämä kieli on vivahteikasta.  Se ei ole  popularisoitunutta, mutta se eroaa  poikkeuksellisen vahvasti virkamieskielestä. Kurttilan  habitus on ehkä vähän pehmo ja hipsterimäinen. Hänen kielensä on viiltävää, uusia uria aukovaa ja pelottavan uskottavaa.

Käykää katsomassa.
Ei kommentteja: