Tillman

Tillman

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Eka lomaviikko eli Mäntyharju, tuo sanoitusten Mekka


Kansallisaatteen  ja Koskenkorvan  läpitunkemat nuoret miehet ovat aina hoilanneet  sellaista laulua, jossa sanotaan, : 

" Että Mäntyharjun pojat lähti reissulle ja Mäntyharjun pojat lähti reissulle ...."

Laulua  toistetaan   sammumispisteeseen asti, enkä ole koskaan  muistaakseni kuullut kenekään hoilaavan tuota avaussäettä  pitemmälle tätä kummallista  viisua. Minä olen koko  elämäni pohtinut sitä, minne ne Mäntyharjun pojat oikein  lähtivät ?

Ja miksi ?

Kyllä meillä Satakunnassa  lähtemiselle oli aina syy,  funktio ja joku päämäärä. Rauman palokunta  lähti hevospelillä aikoinaan Turun  paloa sammuttamaan sadan kilometrin päähän. Se on arvokasta  lähtemistä. Savolainen  ympäripyöreä  lähteminen on jotain kummallista ja  minulle outoa.

Viikolla piti sitten ottaa kuvassa näkyvä kuningatar jalkojen väliin ja  karauttaa Mäntyharjulle Yamaha -miehen  kanssa katsomaan, mitä siellä oikein on ja miksi siltä  alvariinsa lähdetään reissuun, mutta ei koskaan  sanota mihin ja miksi.

Tanssimme itsemme pyörryksiin paikallisessa  motellissa. Kaikk´ Mäntyharjun pojat olivat lähteneet todella reissuun, sillä  motellin tansseissa  vallitsi naisenemmistö.  Asia ei meitä vaivannut. Kyselimme naisilta Mäntyharjun pojista, mutta  naiset olivat  kesälomalaisia ja muualta muuttaneista. Hekään eivät tienneet, missä pojat olivat ja kauanko  viipyvät. Yksi lippalakkipäinen  paikallissankari paikalla kyllä oli, mutta en nähnyt hänen tanssivan.

Itse viisuhan on syntynyt 1918 tapahtumien innoittamana, kun valkoisen Mäntyharjun  nuoret miehet lähtivät punaista Lappeenrantaa kurittamaan. Ilmeisesti  sisällissodan sensuuri  hoiti asian niin, että  vain tätä  siistiä säkeistöä  hoilattiin ja  " reissuun lähteminen "  on  sotatöiden allegoria.

No, me olimme  Yamaha-miehen kanssa  siististi liikkeellä. Joimme   vettä, tanssimme itsemme hikeen ja  aamusella lähdimme reissuun, pois Mäntyharjulta, kohti kotoista Keski-Suomea ja Satakuntaa. Meissä ehkä  muutaman päivän  viivähtää vieno sudeettisavolais -tuoksu.

Luulen, että seuraavalla kerralla  suunnistamme taas uudelle paikkakunnalle.

Ei kommentteja: