Tillman

Tillman

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

VeteraanipäiväViikonloppuna on muisteltu sotimisen  eri puolia. Minäkin osallistuin menoihin  ylevin mielin. Tuttu mies oli keräämässä marketin eteisessä  hyvään tarkoitukseen  rahaa. Kun sitä ei ollut juuri  mukana, annoin  pullonpalautuskuitin lippaaseen.

Ja nostin tänään lipun salkoon.

Aina ei ole kuitenkaan kovin kaunista kuolla joukkonsa edessä. Sotimisessa  tapahtuu paljon semmoista, jota humanisti ei käsitä ja  jonka selittämiseen tarvitaan  pappia ja lakimiestä ja  psykiatria.

Veteraanipäivän kunniaksi pieni kuvakaappaus  " sieltä jostain", YLE:n sivuilta.  Siellä näyttää viha vallitsevan. Nöyryytetyt ihmiset on  laitettu kuvaa ja kuva muistuttaa minusta selvästi niitä kuvia, joita esitettiin 1990 - luvulla  kroatialaisista  miehistä taikka  bosnialaisista  miehistä taikka juutalaisista   toisen maailmansodan keskitysleireillä.

Ehkä näille miehille tehdään kammottavia asioita. Ehkä nämä miehet itse ovat kammottavia. Ehkä emme voi estää vääjäämätöntä. Voimme kuitenkin  paheksua sitä, että avuttomista ihmisistä  annetaan ottaa kuvia ja  heitä nöyryytetään näin. Voimme  hyvin paheksua  sitä, että häpäisty ihmisruumis valjastetaan  sodan päämäärien  alttarille.

Aikaisemmin luulin, että Ukrainassa olisi vielä toivoa jäljellä. Tämän kuvan  julkaiseminen  lopettaa haaveet järjellisestä ratkaisusta. Tämän kuvan perusteella on  helppo ennustaa, että edessä on  kammottavia aikoja. Olemme nähneet vasta alkusoiton

Ei kommentteja: