Tillman

Tillman

lauantai 26. huhtikuuta 2014

Onko tekemättä jättäminen teko ?


Oletamme tietenkin niin, että voimme valita tekomme. Tai, ainakin  nykyinen  maailmanmeno sellaisen ajatuksen  päähämme  istuttaa. Jokainen on vapaa tekemään  kaiken sen, mitä haluaa ja olla tekemättä  yhtään mitään.

Esimerkkejä olen saanut  runsain mitoin viime päivinä asiakkailtani.

Macho –mies Putin on sanonut, että tekemättä jättäminen olisi hänestä inhottava teko, ja että kyllä hän  pelastaisi presidentti Obaman, jos tämä henkihieverissä olisi hukkumassa.
Myös Obama  on sanonut, että kyllä hän  pelastaisi tämän Vladimirin, jos järvestä hirveä posmotus ja avuhuuto kuuluisi. Kumpikaan ei siis tunnut olevan nk. ” paha samarialainen”, joka ummistaa silmänsä.

Herrojen  moraali muistuttaa  etäisesti Immanuel Kantin  moraalifilosofiaa. Moraalista oikeaa ei saa kytkeä seurauksien laskelmointiin. Ihmisen  on velvollisuus tehdä oikein vaikkei se olisi hauskaa.  Olisi kätevää jättää toinen järveen ja ummistaa silmänsä.

Toisaalta, toistuvasti esim. Vladimir P. on väittänyt, että  hänen maansa  ei ole tehnyt mitään, vaikka sitten on käynytkin ilmi, että on tehnyt.


Me muut arvuuttelemme sitä, mitä Vladimir todella aikoo tehdä ja mitä jättää tekemättä. Occhamin partaveitsiteorian mukaa todennäköisin on se selitysmalli, joka on yksinkertaisin  kaikista malleista ja joka oli vallalla Suomessakin 1940 –luvulla. 

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Jos kysytään, pelastaisitko vai jättäisitkö hukkumaan, vastaamatta jättäminen olis tyhmä teko tuollaisissa piireissä.

Pelastamatta jättäminenhän on rikos. Sen täytyy siis olla myös teko.

Tillman kirjoitti...

Hyvä alku..... mutta...

Kun se pelastamatta jättämisen kriminalisointi on tehty yhteiskunnan toimesta. Sen perusteella se on rangaistava teko.

Nämä herrat toimivat sitten muutoin niin, ettei heidän toimiensa jäljet aina täytä kaikkia moraalisääntöjä. Eli näiden herrojen takana olevat yhteiskunnat toimivat niin, että ihmisiä kuolee ja lennokista ammutaan siviilejä ja vahinkoja sattuu ja Krimin niemimaa miehitetään.. ja...

Ovatko heidän säätämänsä lait sitten relevantteja ja asiallisia...?

Vaikea sanoa...