Tillman

Tillman

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Yleiset harjoitukset

Jossain Ukrainan asevoimien leirissä paikallinen Hietanen torkkuu teltassaan ja miettii, joko hänen vuoronsa on kohta iskeä itsensä lenkiksi siihen ketjuun, joka on historiassa muodostunut meihistä, jotka ensimmäisenä aamuna ponnahtavat unesta istuvilleen ja jylinän yli huutavat: Se on alkanut nyt !
Olen elämässäni monta kertaa ihmetellyt niitä " kukkahattu -tätejä" , jotka vannovat ikuisen Eurooppalaisen rauhan nimeen. Olen kauhistellut niitä puheita ennen Jugoslaviaa ja olen kauhistellut niitä puheita viime aikoina. Sellainen ajatus, että ihminen olisi jotenkin viisastunut ja jotenkin rauhoittunut ja jotenkin, niin kuin sanoisi, sivistynyt vuosien saatossa ja primitiivireagtiot olisivat kadonneet hänen mielestää, ovat edelleen ennenaikaisia.
 
Ajanjakso 1956 - 1992 saattaa jäädä Euroopan historian pisimmäksi rauhanjaksoksi. Tuohonkin jaksoon sisältyy kyllä yksi Varsovanliiton operaatio , mutta varsinaisiksi taisteluiksi tilanne ei eskaloitunut vuonna 1968.
 
Jos ja kun tästä nyt sota syttyy, seuraukset voivat olla osin hyviäkin. Venäjä saa voimankäytöstä orgasmia taas 20 vuodeksi. Sen sisäinen oppositio tulee hampaattomaksi ja kuihtuu kovassa kurissa ja nuhteessa. Venäjä on kaivannut meriyhteyksiä satoja vuosia ja nyt se taas saa niitä itselleen. Ukrainasta tulee omituinen sisämaan valtakunta, joka pelaa energiashakkia sen valtion kanssa, joka ympäröi sitä joka puolelta. Maailmassa on aika harvoja valtakuntia, jotka olisivat kokonaan toisen valtakunnan sisäpuolella. Nyt sellainen voi syntyä.
 
Taloudellinen toimeliaisuus kasvaisi sodan jälkeen Euroopassa valtaviin mittasuhteisiin. Se kieltämättä vaatisi kyllä sitten sen, että Venäjä kiinnostuisi myös Balttian venäläisten suojelemisesta. Ja Puolan. Valko-Venäjä on jo nyt Venäjän etupiirissä.
 
Suomen Eduskunnassa on tällä viikolla puhuttu siitä, pitäisikö venäläisten kiinteistökauppoja jotenkin säädellä. Minun ajatukseni on se, että Eduskunta on pahasti myöhässä. Maito-pilkkumi on jo kaatunut. Asia ei enää ole omissa käsissämme. On tietenkin mahdollista, että nykyinen hallitus aloittaa NATO-neuvottelut mahdollisimman pian, mutta kun nykyhallitus ei ole pystynyt tekemään päätöksiä muistakaan asioista, luulen, että tämän mittaluokan asia on sille aivan liian suuri.
Onneksi ministeri Arhinmäki ja urheileva nuoriso ovat päässeet pois tapahtumien polttopisteestä. Ja ministerin arvokas rannekello. Onneksi minun ennustukseni ovat aina ennen menneet päin seiniä, joten kun minä kirjoitin, minkä kirjoitin, luultavasti saamme olla rauhassa ikuisesti täällä Euroopan lintukodossa.

Ei kommentteja: