Tillman

Tillman

maanantai 3. helmikuuta 2014

Virhe

On pirunmoinen virhe lukea illalla Ian McEwansin kirjaa, jos seuraavana aamuna on edessä 7 tuntia testosteronin riivaamaa opetusta. Ian McEwan valvotti minua rankasti. Lohtua toi ainoastaan Sylvie Vartan, joka ilmaantui sänkyni laidalla noin klo 3.30 ja ja sanoi minulle selvästi suomeksi:
 
" Rakastan mutustella kuivattua poronlihaa ! "
 
Mc Ewasin Rannalla – romaani on taas täyttä sementtipuutarha-juttua. Taas kaivetaan ihmisen pohjamudat esille ja tongitaan niitä oikein kunnolla. McEwansin rinnalla perustutkinto – pojat ovat täydellisiä Cantores Minores –enkeleitä. McEwansin aiheena on tällä kertaa tässä kirjassa, niin kuin niin monesti ennenkin, erotiikka
 
Nyt mukana on mausteena myös hääyö. Mennään vähän niin kuin syvemmän kautta. Hämmästyttävä on tämä kirja. Sitä lukiessa näinkin vanha mies saa kivikovan stondiksen, jonka McEwans sitten kyllä välittömästi lerpauttaa kauhistuttavalla tekstillään siihen kuntoon, jossa se on silloin, kun veri tarvitaan ajattelemiseen ja vihollista pakoon juoksemiseen.
 
Olen ollut tähän asti elämässäni Papa Hemingwayn miehiä. Kun ikää tulee, ja mikään ei enää tunnu miltään, on ehkä ryhdyttävä vannomaan McEwansin nimeen. Siinä on sekin hyvä puoli, että omat synnit siinä leikissä joskus tuppaavat haalistumaan, kun lukee Ewansin kirjoista siitä, mitä kaikkea ihminen voi tehdä ja mitä siitä seuraa.

Ei kommentteja: