Tillman

Tillman

maanantai 27. tammikuuta 2014

Kaupungin rahat

Tämä kaupunki on  kaulaansa myöden  kusessa, eli nesteessä. Rahaa ei ole oikein mihinkään  toimintoon taikka kohteeseen ja koko ajan eletään , jos ei nyt ihan syömävelalla, niin ainakin  hilkulla ja  kinttaalla. Kriisikunnaksi on matkaa semmoinen   oravankusema.
Tämmöisenä talvena  tuntuisi helposti siltä, että kaupunki säästää huimasti  kiinteistöjen  lämmityskustannuksissa   ja hiihtolatujen  jyrsimisessä ja  lumenaurauksessa.  Sääliksi käy nyt aurausurakoitsijoita, joiden koneet makaavat tyhjänpanttina ja  kaupunki voi kaikki aurausmaksut ja lumenkärräysrahat laittaa   peruskoululaisten  opiskeluvälineisiin ja  vanhustenhuollon  parsimiseen.
Kahvipöydässä kuulin  kuitenkin  semmoista, että aurausurakoitsijat ovat tehneet  kaupungin kanssa kokonaisurakan. Urakkahinta valuu urakoitsijoiden   taskuun pikkuhiljaa maksuposti-ohjelman  mukaisesti. Lumiaurat ovat olleen muistaakseni kerran tänä talvena liikenteessä. Hiekotusta on tarvittu jouluna. Kaupunki on ottanut  yrittäjäriskin  itselleen yrittäjän  nenän edestä, noin vain, eikä yrittäjä ole ymmärtänyt  pistää yhtään hanttiin.
Taidan minäkin  ensi syksynä yrittää työnantajani kanssa kokonaisurakkaa  työtehtävistä. Teen urakan  20 opiskelijasta.  Hoidan  ja opetan heitä   niin, että heistä 90 % valmistuu  kolmen vuoden  kuluttua ammattiin. Työnantaja voi huoletta maksaa minulle  könttäsummana  näiden työvuosien   palkan,   kertamaksuna,   heti syyskuun toisella  viikolla.  Minä sitten hoitelen asiat niin, että nuoret saavat  tutkintotodistuksen.  Lose/ Lose - tilanne parhaimmillaan. High risk  - low profit. Tack så mycket, Ingen vinst !
Ja tätä  kevyttä ja huojuvaa aasinsiltaa  myöden illan pääaiheeseen.
Merkittävää  näyttää  yhteiskunnallisessa kehityksessä olevan nyt se, että yhä useampi älymystöön kuuluva on ryhtynyt  puhumaan kielteisesti nk. pakkoruotsista. Se on merkillinen kehitys, jota en oikein ymmärrä. Se kehitys on kuitenkin hyvin selvää  ja sen aistiminen  saa  olotilani  huteraksi. Mitä muuta älymystö  pikku - päissään näinä aikoina pohtii...

4 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Kyllä! Pakkoruotsi pois ja pakkovenäjä tilalle!

Tillman kirjoitti...

Sain sentään provosoitua yhden mielipiteen esille.

Minä en kannata mitään erityistä pakkoa mihinkään erityiseen kieleen.

Minä kannatan yleistä pakkoa. Jokaisen peruskoululaisen on opiskeltava kolmea kieltä ja jokaisen lukiolaisen neljää.

Minusta on aivan sama, jos joku haluaa pilata tulevaisuutensa puolankielen tai latinan opiskelulla. Vatja, vepsä ja liivi ovat nekin mielenkiintoisia , mutta melko hyödyttömiä. Saamen alkeet olisi hyvä osata, samoin Walesin vihellyskieli ja baski.

Itse lähtisin liikkeelle kuitenkin rauma, englanti , saksa , espanja kombinaatiolla. Raumaa jos osaa, Ruotsissa selviää oikein hyvin.

Valinnan varaa on, jos vain kunnan sivistystoimi hankkii opetatjia. Euroopassakin on pelkästään uhanalaisia kieliä noin 80.

Sanna kirjoitti...

Jos raumaa osaa, niin ainakin Virossa pärjää hyvin.

Tillman kirjoitti...

Kyllä, todistan....