Tillman

Tillman

lauantai 7. joulukuuta 2013

Tampereen yö .....

......On sitä, että vielä heikompaa lyö.
Näin muistaakseni lauloi Tampereen  emigrantteihin  kuuluva sinisilmälasinen taiteilija aikoinaan.
Minä olen miettinyt sitä, että mitä  eilen illalla se   jääkiekkomailoin aseistautunut sakki olisi Tamperetalolla  tehnyt, jos olisi sisään päässyt ? Hakannut  sotaveteraaneja ? Hakannut  ministereitä ?  Olisivatko  he tyytyneet kaatamaan  ruokapöydät  ja häipyneet sitten ?
Ilahduttavan tyylikkäästi he olivat kuitenkin  rakentaneet brändinsä. Jääkiekkoiluun  on perinteisesti  sisältynyt  aina jonkin asteinen väkivalta, alkoholin rämäpäinen  käyttö ja  kansan syvien rivien suosiossa  paistattelu. Tähän vielä  asioita sotkemaan  liitetään se tosiasia, että  räyhäjengissä oli mukana  " kuulapäitä", jotka  aamulla putkasta poispäästessään ilmoittivat itsensä  perussuomalaisiksi. Soppa on valmis. Tamperelaiset sosiologi-massat pääsevät maanantaina  kilpailemaan siitä, kuka , tai ketkä saavat aloittaa tästä asiasta tutkimusgenreen. Voi olla, että tutkimusten tulokset ovat hämmästyttäviä. Voi olla, että näiden kapinallisten joukosta ei nousekkaan  uusia  tulevaisuuden  pankkimiehiä ja kartanon omistajia.
Näyttää siltä, että  nämä " kiekkoilijat" olivat kerääntyneet paikalle  koko maasta. Kuten jokainen lukija hyvin muistaa, näitä tämmöisiä löytyy  yksi joka pitäjästä ja kaupunginosasta. Ennen Internettiä nämä eivät kyenneet  ongelmiaan levittämään  10 km kauemmaksi.  Holopaisen hullusta pojasta kyllä  puhuttiin, mutta sitä pidettiin vaarattomana. Se tirkisteli naisia ja  varasteli  naruilta alushousuja. Mutta ei siitä muuhun ollut.
Nyt  sote -asiat ( niin, tämä  nyt kummittelee jo joka asiassa)  ovat jo niin retuperällä, että keskuudessamme vaeltaa sankoin joukoin näitä sankareita.  YLE:n toimittajat  ovat kiimoissaan. On saatu talteen  videopätkä  hevosen alle  jääneestä  miehestä, joka  oli kännissä  omien sanojensa  mukaan.
Pahinta tässä on nyt minusta se asia, että  tuossa   joukossa oli anarkisteja, äärivasemmistolaisia, perussuomalaisia, äärioikeistolaisia , köyhiä, syrjäytyneitä ja selvästi myös mielenterveyden  ongelmista  kärsiviä. On hankalaa ja vaarallista, jos näin eri lähtökohdista olevat ihmiset  pystyvät  yhdistämään voimansa ja puuhastelemaan yhdessä tämmöisiä asioita. Yhteiskuntamme mallista tulee siinä tapauksessa kummallinen  ameeba, jossa  yhteiskunnassa  mukana olevat ova polarisoituneet hyvin  voimakkaasti pärjääjiin ja  putoajiin , ja samaan aikaa yhteiskunnan marginaaliryhmät  centralisoituvat  yhteisiin operaatioihin .  Meidän toivomme on siinä, että  he kyllästyvät ennen pitkää  toimintaan, jos se ei enää maistu spontaanilta  ja sattumanvaraiselta, vaan se muodostuu  laajojen marginaaliryhmien  yhteisöksi.
Silloin me joudumme vielä todistamaan näiden ryhmien välisiä  konflikteja.

Ei kommentteja: