Tillman

Tillman

torstai 26. joulukuuta 2013

Isä

Joulu on kääntymässä  onneksi taas arjeksi. Markkinapellet jäivät nuolemaan näppejään, mitä minuun tulee. Olen  viettänyt    hyvän joulun. Olen syönyt ja juonut  kohtuudella. Olen leikkinyt lastenlapseni kanssa  ja  työntänyt häntä  vaunuissa ympäri asuntoaluetta.  Valokuvien perusteella  näytän onnelliselta humalaiselta Oiva Lohtanderilta .
Iltalehden mukaan taas  isä hylkäsi aikoinaan  presidentti Tarja Halosen.  En tiedä, hylkäsikö hän  Tarjan jouluna ja koska, vai onko Tarja jouluna  syntynyt .Sellainen kirjoittelu vähän kummastuttaa minua jouluna. Joulun  legendaperinteeseen  nimittäin kuuluu  oikeastaan se, että isä hyväksyy  lapsensa, vaikka tämä olisikin syntynyt Pyhästä Hengestä. Lehden käänteinen otsikointi  hymyilyttää minua. Varsinkin, kun en ole koskaan  voinut oikein  Tarja Halosta  jouluuni aikaisemminkaan  liittää, saatika  juhlia.
En tiedä, miten paljon isän hylkääminen  myöhemmin vaikutti siihen, että presidentti Halonen tuntui olevan katkera yhdelle sun toiselle. Luultavasti vaikutti aika paljon.
Saunassa  mietittiin vävyni kanssa tiedettä.  Ja   sitä,  että kumpikaan meistä ei  muistanut yhtään  uskovaista matematiikanopettajaa. Kehiteltiin joulunovellia  aiheesta. Erityisen   syvälliseksi  pohdinnan kohteeksi nousi ajatus  opettajan  uskonnollisesta kääntymisestä  ja sen jälkeisestä matemaattisen  maailman  kohtaamisesta.
Matematiikka  on hyödyllinen   taito  uskomisessakin. Mietittiin  Herodesta  ja Betlehemiä vuonna  nolla. Laskettiin, että Herodeksen  peloissaan järjestämä  alle  kaksi vuotiaiden  poikalasten  joukkosurma  olisi koskenut  noin  40  poika sen ajan  Betlehemissä.
Tämän päivän Antiokiassa sen verran   pikkulapsia menee  joka päivä.

4 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Vaikea päästä eteenpäin tuosta vertauksesta Oivaan ! :)
En juuri tunne nykyisiä näyttelijöitä, mutta Oivan muistan ja tykkäsin myös hänen vähän erikoisesta äänestä.
Hyvää loppuvuotta sinne.

Tillman kirjoitti...

Kiitos sitä samaa.

Täällä on hyvin hintsusti lunta, eli ei enää ollenkaan. lastenvaunuissa siis suvikumit toimivat hyvin.

Muistan kuvan, jossa isä lykki lastenlastaan pajan mutkassa. Siinäkin kuvassa on ihan lumetonta

Noomi kirjoitti...

Hassua, että mainitsit Herodeksen. Lueskelin näitä samaisia tapahtumia tällä kertaa Matteuksen evankeliumin toisesta luvusta ja itselleni suurin oivallus tekstiin liittyen oli se, että Herodeksella loppujen lopuksi oli aika paljonkin "uskoa".

Sillä profeetta Miika ennusti jo satoja vuosia ennen Herodesta Messiaan syntymäkaupungin:

"Sinä, Juudan Betlehem, et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista, sillä sinusta lähtee hallitsija, joka on kaitseva kansaani Israelia." [Miika 5:1+ | 2. Sam. 5:2; Hes. 34:23]

Ja tämän seikan tietäjät ja kirjanoppineet tulivat siis vahvistaneeksi Herodekselle, kun hän kuuli lapsesta.

Herodeksella oli siis kuitenkin sen verran "uskoa" tähän ennustukseen, että päätti sitten varmuuden vuoksi pistää päiviltä kaikki siihen haarukkaan sopineet poikalapset.

Pelottavaa, miten ihmismieli voi toimia. Jumalan edessä joko nöyrtyy tai sitten ei.

Tillman kirjoitti...

Noomi...


Aivan... Aika isoakin uskoa Herodeksella näytti olevan, kun ryhtyi suurisuuntaiseen operaatioon " varmuuden vuoksi ".

Ehkä siihen aikaan ennusmerkkejä ja ennusmiehiä seurattiin tarkemmin ja uskottiinkin.