Tillman

Tillman

lauantai 21. joulukuuta 2013

Fanny ja Alexander yksin kotona

Minä en  osaa  nimetä, rakastaa taikka inhota erikseen mitään tiettyä jouluelokuvaa.  En osaa edes  kirjoittaa  jouluelokuva - esseetä.  Ei oikein kiinnosta. En osaa kirjoittaa  myöskään jouluolut -esseetä. Enkä jouluviini-esseetä.
Joululauluja  minä kammoan. Paitsi, Alexanderin  kohtaloa  muistellessa minä aina jouluna mietin,  miksi joululaulussa  se sirkkuttaja oli suljettu sinne häkkiin ?
Toinen säkeistö räjäyttää potin, vaikka ei tuo  selvyyttä  sirkuttajan  kohtaloon, kuin korkeintaan  viitteellisesti.
Miss' sypressit tuoksuu nyt talvellakin,
istun oksalla uljaimman puun,
miss' siintääpi veet, viini on vaahtovin
ja sää aina kuin toukokuun.
Ja Etnanpa kaukaa mä kauniina nään,
ah, tää kaikki hurmaa ja huumaapi
pään,
ja laulelmat lempeesti lehdoissa soi,
sen runsaammat riemut ken kertoilla
voi!
Kertoja minä on siis nostanut kytkintä, ja  ryypiskelee  vaahtoavaa viiniä  sypressin oksalla ja odottaa Etna tulivuoren  purkausta. Tää kaikki hurmaa vierailla mailla elostelijaa ja hän epäilee suuresti, että  voisiko konsaan kukaan  kertoa kaikke sitä riemua, mitä päähenkilö lehdoissa sammalmättäällä voi kokea samaan aikaan , kun  ystävät ja tuttavat kärvistelevät  30 asteen pakkasessa.
Ja orressa roikkuu häkki ovi auki. Allegoria  on tietenkin selvä. Päähenkilö on karannut Italiaan  onnettomasta ja kahlehtivasta suhteesta. Ja savupirtin tikkuisesta tunnelmasta.
Ei ihme, että tuota toista säkeistöä ei juuri kuule  laulettavan. Jos vähäkään  laulaessa sanoja  jää miettimään ... ( vaahtoava viini ?? , Etna ....)  ihmispoloinen  joutuu pahan kerran hämilleen  ja  Tapanin päivään asti  yksikseen pohtii  lanttulaatikon ja tyhjän  lintuhäkin  ihmeellistä symbioosia.

Ps.  

Tiedän kyllä, että Sylvia on mustapääkerttu, joka talvehtii Sisiliassa ja joka ikävöi Suomeen. Senkin tiedän, että  allegoria  Venäjän vallan alla  kitumisesta    on juuri tuo häkki, ja se Suomi  halajaa vapaaksi  siitä emämaan vallasta, mutta  on tämä minusta vähän brutaali kappale silti. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin joltakin, että Italialaisilla oli tapana pyytää mustapääkerttuja häkkiin ja puhkoa silmät jotta laulaisivat päivälläkin. Lähteeni mukaan laulussa olisi viittauksia tähän. Tiedä sitten, en ole mistään tarkastanut asiaa.

Tillman kirjoitti...

Anonyymi... voi hyvinkin olla noin .. Italialaiset osaavat pikkulinnuille tehdä vaikka mitä. Jos tarina on tosi, se tekee joululaulun sanoista entistäkin brutaalimmat.

Ei erityisen topeliaanista, sanoisin. Mitähän Topelius oikein ajatteli, kun riimitteli tämän laulun..